top of page

HISTORIA

Mer än 70 år i samhällets tjänst...

1951

Historien tar sin början 1951. Arkitekt Gösta Fredblad 31 år och byggnadsingenjör Erland Erlandsson 35 år, bestämmer sig för att starta eget i Halmstad och startar upp Fredblad & Erlandsson Arkitektkontor. Några år senare blev Gösta ensam ägare till verksamheten och anställde istället Erland i det nya Gösta Fredblad Arkitektkontor.

_MG_9960.jpg

1956

Gösta Fredblad började skissa på Halmstads Polishus. En förfrågan som han fick under en golfrunda! Polishuset visade på en ny standard för hur polishus senare skulle komma att utformas i Sverige. Polishuset i Halmstad stod klart 1962 och belönades med arkitektpris och visades på arkitektutställningar i Europa.

 

1958

Hugo Höstrup anställdes av Gösta och blev ett par år senare delägare i vad som blev Fredblad & Höstrup. Efter sju år delade de upp företaget och Hugo startade en egen verksamhet. Namnet blev då ändrat tillbaka till Gösta Fredblad Arkitektkontor AB

projektbilder_stora_decker_01.a06cd83200

1963

Villa Decker på Lidingö i Stockholm ritades. En villa som är tidstypiskt funktionalistisk och omtalad för sin konsekventa arkitektur och vackra gestaltning.

_MG_0093.tif

1988

AnnCharlott Castler och Leif Jönsson blev delägare och företaget påbörjade en generationsväxling. Företaget ombildades nu till Fredblad Arkitekter som vi känner till det idag.


Nordiskafilts nya kontorsbyggnad och fabrik blev ett av AnnCharlotts och Leifs första uppdrag som delägare. Det var också startskottet för Fredblad Arkitekters digitala projektering. Företaget köpte datautrustning för nästan en halv miljon kronor (!).

2000

Efter en noggrann detaljbearbetning stod Drottning Kristina Passagen, en unik miljö mitt i Halmstad, klar.

projektbilder_stora_8508_kvdrottningkris

2002

Fredblad Arkitekter börjar rita/modellera i 3D, vilket blev början på ett nytt sätt att arbeta som arkitekt.

2008

Fredblad öppnade sitt andra kontor och finns nu både i Halmstad och Göteborg.

2011

Fredblad Arkitekter firar 60 år och ger ut boken tid & Rum för att sammanfatta åren som gått. 

Hösten 2011 blev Per Uhlin och Erik Sjöberg delägare.

Fredblad Arkitekter påbörjade ett stort stadsutvecklingsprojekt i Mölndals innerstad, Kv. Hajen.

bottom of page