MÖLNDALS STADSHUS

I Mölndals stadshus har Fredblad skapat en Tillsammansyta - en relativt liten yta där uppgiften var att tillföra flera olika typer av arbetsplatser och mötesrum med olika funktioner. Resultatet blev en yta med tysta arbetsplatser, mötesrum med olika funktioner, loungeyta, kreativ zon och ett tyst avskilt rum.

 

Intentionen var att utgå från Stadshusets arkitektur och stil men göra det på ett modernt sätt. Det var av stor vikt för både oss och verksamheten att tilläggen skulle kännas moderna samtidigt som de skulle göras med vördnad mot byggnadens estetik.

 

För att uppnå en större sammanhängande yta så revs tre stycken mellanväggar. Mellan den kreativa zonen och loungeytan placerades en ny vägg klädd med mörkgrå valcromat, likt en möbel som delar av ytan. Hela ytan är försedd med ett nytt textilgolv för att binda samman rummen men också för att få ett bra ljudklimat i lokalen.

Tillsammansytan ska kännas välkomnande och därför ska dörren ut i stadshushallen alltid stå öppen. Men för att slippa allt störande ljud från hallen så placerades en ny glasdörr innanför den befintliga trädörren som på så sätt kan vara stängd men ändå få ytan att känns öppen och lättillgänglig.

Det har varit många antikvariska aspekter att ta hänsyn. Befintliga dörrar ut mot stadshushallen måste bevaras samtidigt som vi ville sätta igen vissa av dem för att få större sammanhängande väggyta. Lösningen blev att vi byggde en ny vägg utanpå den befintliga inne i den kreativa zonen för att inte göra någon åverkan på dörren som sattes igen. På detta sätt är det möjligt att återgå till ursprungligt utseende i framtiden om önskemål finns.

Mycket av det vi gjort inte är tänkt att synas. Känns våra tillägg som att de alltid har funnits där, så har vi lyckats med vårt uppdrag.

 

Petra Thedin, ansvarig arkitekt

RELATERADE PROJEKT

Mölndals Stadsbibliotek
Landvetter Kulturhus
Hotel Tylösand
Show More
  • Fredblad Facebook
  • Fredblad Instagram
  • Fredblad LinkedIn

© Fredblad 2020       Integritetspolicy