top of page

Rosenapeln

Med närhet till naturen och en cykeltur från Apelvikens vita sandstrand fortsätter Träslövs Trädgårdsstad att växa fram med 30 nya bostadsrätter i tre imponerande sluttningshus.

År: 2023
Plats: Varberg
Omfattning: 4 000 m²
Beställare: Derome Bostäder
Foto: Kalle Sanner
Hållbarhet: Träfasad, solceller

På uppdrag av Derome har vi ritat Rosenapeln, som är beläget ett par kilometer öster om stadskärnan. Husen får en modern arkitektur och ett sobert utseende med en matt mörk träpanel, där det strikta formspråket mjukas upp av omsorgsfulla trädetaljer. Den mörka, matta träfasaden är en modern tolkning av en traditionell locklistpanel. På långsidorna ramar locklisterna in fönsteröppningar och skapar djupverkan i fasaden. Träpanelen som omger balkongerna och terrasserna är ytbehandlad så att träets naturliga ådring framhävs. Terrassernas pergolor skapar skuggspel och ger känslan av ett öppet uterum.

Med lägenheter i varierande storlekar kommer det här att finnas hem för alla. Samtliga lägenheter har ljus från minst två håll och tillgång till balkong, uteplats eller terrass i goda sollägen. Lägenheterna har rena indelningar i plan vilket skapar rymliga och öppna gemensamhetsytor, bra förvaring och tydliga siktlinjer. De större lägenheterna har både en öppen och en inglasad terrass som blir en förlängning av lägenheternas vardagsrum. Lägenheterna på översta plan är extra rymliga med rundgång och ljus från tre håll samt stora terrasser.

Ambitionen har varit att skapa ett unikt boende med en stark karaktär, där husen har fått en modern arkitektur och ett sobert utseende med en matt mörk träpanel.

På taken placeras solceller och vissa partier får växtbeklädda delar av sedum. I väster vetter husen mot ett grönstråk som sträcker sig genom hela bostadsområdet. Mellan husen skapas gemensamma gårdar som kopplar ihop de tre huskropparna.

Träslövs Trädgårdsstad erbjuder en hållbar livsstil och ger de boende förutsättningar att växa och utvecklas i nära kontakt med naturen. Projektet stod inflyttningsklart senvåren 2023!

Husen kläs med träfasad, ett levande material som är hållbart över tid, åldras vackert och är lätt att tycka om. Övriga detaljer såsom smidesräcken är utförda i gedigna material för att hålla och uppskattas länge.

Kontakt

Emmie Tabrizi Carlsson
Arkitekt SAR/MSA

Åsa Palm
Byggnadsingenjör

bottom of page