top of page

Villa Söderport

Med spektakulär utblick i ett charmigt villaområde på den svenska västkusten ligger Villa Söderport. En samtida men tidlös villa med minimalistisk designestetik, där inget har lämnats åt slumpen.

År: 2023
Plats: Svenska västkusten
Beställare: Privat
Foto: Jonas Lundberg

Husets avskalade och modernistiska arkitektur passar väl in i den befintliga bebyggelsen, samtidigt som det tillför en ny årsring i området. Vi har jobbat med få naturmaterial med lång livslängd för golv, tak och väggar - invändigt som utvändigt. Med en tydlig vision och höga krav skapar materialmixen en behaglig känsla, där omsorgsfullt genomtänkta detaljer ger ett balanserat helhetsintryck. I villa Söderport ges beständiga och taktila material plats, så som tegel, kalksten och trä med en dominerande färgskala som är ljus och grå.

Med fasad och väggar klädda i ett danskt handtillverkat och överdimensionerat tegel, avslutas utsidan med fönsterkarmar och detaljer i förbockad svart aluminiumplåt. Med en hög ambitionsnivå har inget lämnats åt slumpen, huset håller genomgående en hög standard, känsla och detaljnivå. Med sina öppna planlösningar, stora glaspartier och väl tilltagna terrasser flödar gott om naturligt ljus in i bostaden.

Interiört sätter arkitekturen scenen för hemmets dagliga rutiner. Huset är på fyra plan där varje utrymme har sin egen unika utsikt. Den skräddarsydda ståltrappan pryds av glas och fungerar som en cirkulationszon som guidar genom husets alla våningsplan. På entréplan välkomnar kök, matsal och vardagsrum i öppen planlösning, som med en generös takhöjd och med panoramafönster leder ut till den stora trädgården. Härifrån kan man smidigt ta sig till bottenplan där garage, förråd och tvättrum finns. På andra våningen ligger hemmets sovrum med tillhörande badrum och klädkammare. Huset toppas av ett stort allrum med en takterrass som sträcker sig över ena husets lång- och kortsida.

Villa Söderport är ett spännande och kreativt projekt där Fredblad har fått möjlighet att jobba med en hög detaljeringsnivå. Genom en kombination av höga ambitioner och ett passionerat intresse för arkitektur samt ett nära och bra samspel mellan arkitekter, kund och leverantörer blev slutresultatet något utöver det vanliga.

Villa Söderport är ett imponerande exempel på vad som kan uppnås när en engagerad byggherre, skickliga arkitekter och högkvalitativa leverantörer samarbetar.

Kontakt

Leif Jönsson
Arkitekt SAR/MSA

Fredrik Fallbäck
Byggnadsingenjör

bottom of page