top of page

Villa Söderport

Med spektakulär utblick i ett charmigt villaområde på den svenska västkusten ligger Villa Söderport. En samtida men tidlös villa med minimalistisk design där inget har lämnats åt slumpen.

År: 2023
Plats: Svenska västkusten
Beställare: Privat
Foto: Jonas Lundberg

Planerna för Villa Söderport går långt tillbaka då ägarna förvärvade en tomt med drömmen att skapa en privatbostad utöver det vanliga. Ett drygt decennium och många skisser senare står nu en majestätisk villa på plats med storslagna vyer mot havet. Husets avskalade och modernistiska arkitektur passar väl in i den befintliga bebyggelsen, samtidigt som det tillför en ny årsring i området.

Höga krav har ställts på såväl materialval som utförande där man velat förstärka husets rena linjer och undvika synliga balkar, pelare och takavvattning. Allt för att låta villans arkitektoniska enkelhet stå i centrum.

Materialpaletten utgörs av ett fåtal naturmaterial med lång livslängd – utvändigt som invändigt. Fasaden är klädd i ett danskt handslaget tegel i stora dimensioner, som med högsta omsorg möter de mörka fönsterpartierna. Med en hög ambitionsnivå har inget lämnats åt slumpen och huset håller en genomgående hög standard, känsla och detaljnivå. Med en tydlig vision och höga krav skapar materialmixen en behaglig känsla, där tegel, kalksten och trä kombineras med en ljus färgskala i grått och vitt.

Interiört sätter arkitekturen scenen för hemmets dagliga rutiner. Huset är på fyra plan där varje utrymme har sin egen unika utsikt. Den skräddarsydda ståltrappan pryds av glas och fungerar som en cirkulationszon som guidar genom husets alla våningsplan. På entréplan välkomnar kök, matsal och vardagsrum i öppen planlösning, som med en generös takhöjd och med panoramafönster leder ut till den stora trädgården. Härifrån kan man smidigt ta sig till bottenplan där garage, förråd och tvättrum finns. På andra våningen ligger hemmets sovrum med tillhörande badrum och klädkammare. Huset toppas av ett stort allrum med en takterrass som sträcker sig över ena husets lång- och kortsida.

Särskilt utmärkande är de stora glaspartierna som ger vackra utblickar mot havet samtidigt som dagsljuset flödar in i bostaden. Tack vare ägarnas långa erfarenhet inom fastighetsbranschen har de genom ett stort engagemang och en tydlig vision bidragit till projektets höga resultat.

Villa Söderport är ett imponerande exempel på vad som kan uppnås när en engagerad byggherre, skickliga konsulter och högkvalitativa leverantörer samarbetar.

Kontakt

Leif Jönsson
Arkitekt SAR/MSA

Fredrik Fallbäck
Byggnadsingenjör

bottom of page