14 april 2025
Dungen: Med skogen som främsta inspirationskälla
I Dungen har våra arkitekter Elin Ekman och Gustav Jönsson skapat en multibyggnad i trä som kombinerar en rad funktioner under samma tak, med medarbetarna och säkerheten i främsta rummet.

Nu skriver Södra ett nytt kapitel och satsar på flaggskeppsprojektet Dungen som till stora delar byggs i eget KL-trä. Trä är inte bara ett material i Dungen; det genomsyrar hela upplevelsen och skapar en tydlig koppling till företagets rötter i skogen. Projektet som startade med ett behov av fler omklädningsrum för kvinnor, utvecklades till att omfatta omklädningsutrymmen för 700 medarbetare, samt kontor, restaurang, träningsytor och ett besökscenter. Med utgångspunkt i skogen har vi gestaltat en byggnad som skapar bättre förutsättningar för Södra att visa upp sin affärsverksamhet kombinerat med en trivsam och säker arbetsplats.
Dungens gestaltning tar upp formspråk från närliggande byggnaderna men har en egen stark karaktär med sitt svarta yttre skal. Dessutom binds huset samman med en befintlig byggnad, som får tillgång till den gemensamma, gröna takterrassen och övriga funktioner. Dungen består av två tydliga volymer – en lägre del för att skapa en välkomnande entré och en högre kontorsdel.
I Dungen genomsyrar trä hela upplevelsen och kommer vara ständigt närvarande för alla som vistas i huset. Dungen uppförs till stor del med Södras egna material och allt KL-trä tillverkas i den intilliggande fabriken. Här byggs majoriteten av alla ytterväggar samt stabiliserande innerväggar, bjälklag och en stor trappa som löper genom hela huset.
Hur har platsens förutsättningar påverkat utformningen av Dungen?
- Det finns en naturlig höjdskillnad på tomten som vi har nyttjat för att skapa en foajé med dubbel takhöjd och en sittgradäng som följer terrängen både på insidan och utsidan, säger Gustav.
Med skogen som främsta inspirationskälla speglar Dungen Södras verksamhet. På vilket sätt har det inspirerat gestaltningen av Dungen?
- Vi landade tidigt i att huset skulle få en mörk utsida som kontrasterar mot insidans ljusa trästomme. Lite som ett mörkt skogsparti där solen letar sig ner mellan träden. Invändigt har olika gröna toner fått en central roll tillsammans med rödbruna inslag. Vi vet att träbyggnader är bra för hur vi mår och därför har vi valt att framhäva träkänslan med synligt KL-trä och färger som knyter an till skogens palett, säger Elin.
Berätta om namnet ”Dungen”?
- Namnet ”Dungen” kommer från den grönyta där huset byggs – en plats som redan är känd som Dungen bland de anställda på Värö. Det kändes helt naturligt att låta projektet få samma namn. Och för att ge tillbaka lite av den grönska som försvinner har vi skapat en takterrass, en ny grön oas att samlas på, säger Gustav.
Vilka har varit de stora utmaningarna i projektet?
- Byggnadens breda innehåll har inneburit en omfattande skissprocess för att integrera samtliga funktioner i en och samma byggnad. För oss har projektet också varit en fördjupning i träkonstruktion där KL-trä och limträ samsas. Då projektet har pågått under längre tid har förutsättningarna förändrats under projektets gång. Detta har ställt krav på flexibilitet och anpassning från allas håll. Detta har resulterat i ett förtroendefullt samarbete med högt i tak och god stämning, säger Elin.
Vilka är era tankar bakom utformningen av byggnadens som arbetsplats?
- Vi ville skapa en plats som främjar spontana möten och kreativitet, samtidigt som det finns möjlighet till ostört arbete. Tanken är att de anställda ska kunna välja mellan att arbeta tillsammans i öppnare miljöer eller dra sig tillbaka för ostört arbete vid behov. På så sätt skapas en balans mellan kreativt samarbete och fokus, säger Gustav.
- Förhoppningsvis kommer de flesta att se fördelar med de synergieffekter som finns med att sitta mer tillsammans och med spontana samtal mellan borden. Ambitionen var att skapa en arbetsplats som man vill komma in till, men också en social mötesplats för att attrahera nya medarbetare. Där blir både takterrassen och gymmet viktiga delar av en helhetsupplevelse som främjar trivsel och gemenskap, säger Elin.