Kattegattsvägen
Varbergs Bostad utlyste våren 2020 en tävling om ett nytt bostadskvarter som också skulle innehålla deras nya samlokaliserade huvudkontor. Vinnare i tävlingen blev vårt förslag ”Värdar”, förankrat i traditionen av allmännyttiga bostadsbolag som går i frontlinjen för hög kvalitet och omsorg om människors vardagliga behov. En humanistisk arkitektur helt enkelt.
År: 2020 - 2024
Plats: Sörse, Varberg
Omfattning: 9 755 m²
Beställare: Varbergs Bostad
Fotograf: Felix Gerlach
Projektet är beläget på Sörse strax söder om stadskärnan. En attraktiv stadsdel som de senaste åren genomgått en expansiv stadsutveckling. Här bor man med naturen inpå hörnet, god tillgång till stadens service och havet en kort cykeltur bort.
Kvarterets karaktär skapas av en genomgående vertikalitet där varje fasad fått sitt eget uttryck. Byggnaderna har ett resligt och robust uttryck genom sina fasader i olika, finstämda kulörer från mörkt till ljust grått. Valet av tegel föll sig naturligt för att möta upp beställarens hållbarhetsfokus ur ett estetiskt och förvaltarperspektiv med ambitionen att presentera en byggnad med stark, egen identitet.
Tegelpaletten i sig är detaljrik och har utgått från en noggrann analys av det befintliga området. Ljusare byggnadskroppar längst söder och österut kopplar an, i nutida gestaltning, mot Sörsedammen från 70-talet. Den röda tegelvolymen mot Kattegattsvägen blinkar, både med sin kulör och sina pelarförsedda balkonger mot de röda punkthusen i Västra Sörse. Den utmed Kattegattsvägen centralt placerade volymen som innehåller merparten av Varbergs Bostads kontor skiljer ut sig genom något högre höjd och ett mörkare tegel. Kattegattsvägen blir ett kvarter som smälter in och sticker ut, med trädgård, bostäder och kontor, högt och lågt, ljust och mörkt, privat och offentligt.
Inspiration från 40- och 50-talet återfinns även i de projektunika balkongräckena av smide kombinerat med glas, samt de mindre smidesräckena likt blomlådor på delar av fasaden. De sistnämnda är av en typ som också var vanliga i Västra Sörse folkhemstegelbyggnader.
Mönstermurning och variation av fogkulör är tänkta att ge ett bearbetat och omsorgsfullt uttryck. Detta syns inte minst i projektets genomarbetade detaljer, där materialmöten studerats noggrant och där tegelfasaderna givits en hantverksmässig bearbetning. Särskild vikt har även lagts vid de delar av projektet som dess besökare kommer ha mest kontakt med, såsom specialritade entrédörrar av ek med vackra draghandtag och djupa sittnischer av granit utmed gatan.
Om teglet
Kvarterets fasader är klädda med tre sorters tegel. En ljus sten, en mörkare samt en rödblandning. Den sistnämnda utgörs av tre stenar ur de lägre prisklasserna som tillsammans skapar en unik mix. Centralt i utformningen har varit att framhäva teglets konstruktiva logik. Bland annat genom att undvika tegelbalkar med löpförband för att påvisa att tegel har olika egenskaper i tryck respektive drag.
Lägenheterna
Lägenheterna har en variation för att passa så många målgrupper som möjligt. Detta kommer även till uttryck i variationen av uteplatser kopplade till lägenheterna. Vissa av lägenheterna har en privat balkong eller terrass, som erbjuder bl.a. möjligheter till odling i direkt närhet till den privata lägenheten samt en visuell kontakt med gården medan andra lägenheter har gården som sitt primära uterum.
Kontoren
Genom flytten till Kattegattsvägen får Varbergs Bostad ändamålsenliga lokaler som är inspirerande, flexibla och utvecklingsbara över tid. Samutnyttjande av lokaler är möjliga genom att kombinera ytor internt mellan avdelningar och med externa aktörer.
Inredningen
Det enkla och moderna formspråket i exteriören har tagits in i inredning och möblering. Detta harmonierar med det formspråk och skandinaviska toner som kan förknippas med Varbergs Bostad. En stark återkommande detalj i interiören är träslaget ask som vitpigmenterats för att behålla sin ljusa färg. Ask som material är enkelt, klassiskt och bidrar till en känsla av hemmamiljö.
Det nya kvarteret smälter både in och sticker ut.
Kontakt
August Orrling
Arkitekt SAR/MSA
Fredrik Brorson
Arkitekt SAR/MSA