top of page

Rödeken

Precis intill skogsbrynet står Rödeken, en riktig höjdare med sex våningar om 54 lägenheter. Här bor du bekvämt med naturen som närmsta granne och en kort cykeltur från Varbergs stadskärna.

År: Pågående - 2025
Plats: Varberg
Beställare: Derome Bostad
Visualisering: Liljewall Visuals
Hållbarhet: Trästomme, träfasad

En självklar del av bostadsområdet

På uppdrag av Derome har vi ritat Rödeken, två flerbostadshus som är beläget i Varbergs grönskande Träslövs Trädgårdsstad. Med totalt 54 bostadsrätter är det de sista husen som byggs i området. Rödeken erbjuder lägenheter om 2-4 rum och kök med vacker utsikt över åkerlandskap och med natursköna promenadslingor runt husknuten. Här lever du ett bekvämt och avkopplande liv med endast en kort cykeltur från stadskärnan.

De två ståtliga sexvåningshusen som byggs helt i trä har en färgsättning som går i naturens egna kulörer. Med sina gråa träfasader och brunockrafärgade detaljer smälter de fint in i omgivningen och känns som en självklar del av bostadsområdet. Fasaden består av en stående träpanel placerad svagt lutande i stora fjäll. Träpanelen fortsätter i samma liv ut över balkongerna och bildar räcke, husen får därav en sammanhållen och solid volym. Panelsättningen skapar också ett skuggspel och variation i fasaden.

Valet av att bygga i trä kommer resultera i ett betydligt minskat CO2-utsläpp än konventionella byggmaterial. Trä är det enda byggmaterialet som är helt förnybart, ekologiskt och klimatsmart - dessutom går det snabbare att bygga i trä än betong och stål.

Med sina gråa träfasader och brunockrafärgade detaljer smälter de fint in i omgivningen och känns som en självklar del av bostadsområdet.

Lägenheterna finns i olika storlekar med har stor variation, mellan 44 och 104 kvadratmeter, för att för att möta olika människors behov. Lägenheterna har härliga gemensamma sällskapsytor och öppna planlösningar med fönster åt två håll som fyller hemmet med dagsljus. Alla lägenheter har tillgång till uteplats eller väderskyddade balkonger som förlänger sommarsäsongen.

På den gemensamma gröna innergården kan du njuta i skuggan under pergolan och odla dina egna grönsaker i odlingslådorna. Gården flyter naturligt ut i det stora gröna strövområdet i väster.

Kontakt

Emmie Tabrizi Carlsson
Arkitekt SAR/MSA

Åsa Palm
Byggnadsingenjör

bottom of page