top of page

Kontoret

Vi är det personliga och familjära arkitektkontoret som finns där våra kunder behöver oss. Fredblad arkitekter grundades 1951 i Halmstad av arkitekten Gösta Fredblad. Vi är idag ett av Västkustens ledande arkitektkontor med över 50 arkitekter och byggnadsingenjörer i Halmstad, Göteborg och Varberg.

Med en beständig verksamhet sedan 1951 är Fredblad ett av landets äldsta arkitektkontor. Våra tre kontor drivs idag av sex delägare – AnnCharlott Castler, August Orrling, Erik Sjöberg, Leif Jönsson, Per Uhlin och Petra Thedin.

Kontoret samlat

Vi är engagerade samhällsbyggare

Vi är väl insatta och kan hela kedjan i byggprocessen, både den stora och lilla. Vi har en gedigen bredd i kompetens hos oss och en kapacitet inom olika typer av projekt, där skolor och bostäder alltid varit en stor del av kontorets verksamhet, och en kapacitet att ta sig an stora uppdrag i alla dess skeden. Med stor inlevelse och kreativitet skapar vi arkitektur som är vacker, hållbar och framtidssäker. Med stolthet ger vi form till våra kunders drömmar och skapar miljöer som främjar långsiktigt välbefinnande hos användare av byggnader och stadsrum. Det innebär en trygghet och en flexibilitet som vi är stolta över att kunna erbjuda.

Vi tror på att gräva där vi står, därför verkar vi till största del lokalt. Våra kunder och uppdrag finns huvudsakligen i västra Sverige, från Malmö i söder till Göteborg i norr. Bland våra kunder finns kommuner, landsting, entreprenörer, fastighetsägare, högskolor och universitet.

– Vår vision är att Fredblad arkitekter har en plats i samhället som privatägt arkitektföretag med högt kvalitetssignum. Vi vill fortsätta vår strategi för en lyckosam generationsväxling där kontoret leds av personer som arbetar här.

Leif Jönsson, VD

Vi vill vara det självklara valet för kunden som vill ha något utöver det vanliga. Vi vill överträffa våra kunders högt ställda förväntningar genom att skapa byggnader och miljöer med arkitektonisk verkshöjd.

Vi förverkligar idéer och visioner

Vi har en flexibel och beprövad verktygslåda som hjälper oss att tillsammans med våra kunder hitta rätt i projekten redan från start.

 

Tillsammans har vi kompetensen som krävs för att utforma och bygga smarta och hållbara miljöer där människor bor, vistas och verkar. Genom att lära känna och lyssna in våra kunder hjälper vi till att förverkliga idéer och visioner.

Tjej dricker kaffe

Vi tror att nyckeln till god arkitektur är ett lagarbete som genomsyras av glädje och lyhördhet, där var och en får utvecklas efter sina egna förmågor.

Lunchbild web.png

Att trivas på jobbet och ha kul tillsammans med kollegorna även utanför arbetstid är en självklarhet. Därför ordnar vi sociala aktiviteter som AW, sommar- och julfester och annat skoj! Vi avsätter även tid för kunskapshöjande och inspirerande aktiviteter, som kortare studiebesök eller längre gemensamma studieresor.

Vi har kul tillsammans

Viljan att göra gott och att stötta där det behövs är central för oss. Att arbeta med CSR innebär för oss att aktivt bidra till en hållbar utveckling genom att förstå och ta ansvar för vår påverkan på samhälle, miljö och människa.

Förutom att se till att vi själva alltid håller en hög kvalité och integrerar sociala samt miljömässiga aspekter i vår verksamhet, engagerar vi oss i samarbete med ett flertal lokala aktörer samt nationella och internationella organisationers arbete. En gemensam nämnare för majoriteten av våra samhällsengagemang är projekt som främjar barns och ungas utveckling – vår framtid. 

Vi engagerar oss

20220520_132609.jpg
Namnlöst-3.jpg

I ledningsgruppen finns våra sex delägare tillsammans med biträdande kontorschefer i Halmstad och Göteborg samt vår kontorschef i Varberg.

I bild från vänster: Per Uhlin, AnnCharlott Castler, Donald Isaksson (sittande), August Orrling, Petra Thedin, Erik Sjöberg, Emmie Tabrizi Carlsson, Oscar Attesson, Leif Jönsson.

Foto: Anders Sällström

Fredblads ledningsgrupp

Fredblad Arkitekter leds idag av sex delägare

AnnCharlott Castler.jpg

AnnCharlott Castler

August Orrling.jpg

August Orrling

Erik Sjöberg.jpg

Erik Sjöberg

Leif Jönsson.jpg

Leif Jönsson

Per Uhlin.jpg

Per Uhlin

Petra Thedin.jpg

Petra Thedin

1951

Historien tar sin början 1951. Arkitekt Gösta Fredblad 31 år och byggnadsingenjör Erland Erlandsson 35 år, bestämmer sig för att starta eget i Halmstad. Resultatet blev Fredblad & Erlandsson Arkitektkontor. Några år senare blev Gösta ensam ägare till verksamheten och anställde istället Erland i det nya Gösta Fredblad Arkitektkontor.

Gösta Fredblad

Gösta var en social begåvning utöver det vanliga. Han var charmig, trevlig, ärlig, rolig och positiv. Samtidigt en kreativ arkitekt, med förmågan att skapa förtroende hos sina kunder, som ofta blev vänner, och att omge sig med duktiga medarbetare.

En målbild som är lika viktig idag och som präglar stämningen på kontoren mer än 70 år senare.

Gösta Fredblad på ålderns höst
Kristineheds brandstation invigs

1970

Kristineheds brandstation invigs. Startskottet på vad som ska bli en av många brandstationer för Fredblad.

(2023 är vi först i landet med att rita ett övningshus för brandstationen i Uddevalla där brandmän kan träna på inomhusbränder, soteld, båtbränder, varma och kalla rökövningar, samt träna på räddningsinsatser i brunnar.)

Hotell Terraza i Ljungby

1964

I Ljungby centrum står hotell Terraza färdigt för sina gäster. Det kallades vid invigningen för Sveriges modernaste landsortshotell.

I tidningen stod det bland annat att: ”I denna härlighet kostar det 40-60 kronor att bo i dubbelrum”. (Där frukost också ingick!)

1973

Polishuset i Halmstad står klart. En förfrågan som Gösta fick under en golfrunda! Polishuset visade på en ny standard för hur polishus senare skulle komma att utformas i Sverige. Byggnaden belönades med arkitektpris och visades på arkitekturutställningar i Europa.

Polishuset i Halmstad

1988

AnnCharlott Castler och Leif Jönsson blev delägare och företaget påbörjade en generationsväxling. Namnet ombildades nu till Fredblad arkitekter som vi känner till det idag.

Kontorets första dator köptes och i samma veva skulle vi dessutom lära oss AutoCad. Detta var helt nytt och ingen i Halmstad kunde det, inte vi heller. Iväg med personalen på kurs!

AnnCharlott och Leif 1994
Fredblad börjr rita hus i 3D

2002

Fredblad arkitekter ska rita hus i 3D, ett helt nytt arbetssätt för arkitekten. Veteranerna skulle bli nybörjare igen... (”Vad fasen vi har ju precis greppat AutoCad!”)

Det var ett tämligen modigt beslut, för ingen annan gjorde ju så, och visst blev det stora problem i början när konsulterna inte kunde öppna våra filer. Det har nog visat sig att det var ett av de bättre besluten vi fattat!

Medarbetare på Fredblad

1999

Efter fastighetskrisen inledde vi en strategi där vår kundbas breddades. Vi tog många olika jobb, och skaffade oss helt enkelt fler ben att stå på. Detta har visat sig vara väldigt värdefullt, att jobba inom många områden, med flera typer av kunder. I denna era blir Erik Sjöberg och hans kompetenser ett nytt och viktigt tillskott på kontoret.

2008

En solig sommardag i centrala Halmstad träffar delägarna Per Uhlin. Redan när Per var praktikant så visste de att honom ska vi ha tillbaka efter hans tid på Chalmers. Per säger att han vill jobba på Fredblad, men att han tyvärr ska stanna i Göteborg...

...Det kanske inte är en så dålig idé
tänker AnnCharlott och Leif. Fredblad öppnar sitt andra kontor i Göteborg! 

Kv Drottning Kristinapassagen i Halmstad

2011

Fredblad arkitekter firar 60 år och ger ut boken ”Tid & Rum” för att sammanfatta åren som gått.

Hösten 2011 blev Per Uhlin och Erik Sjöberg delägare tillsammans med Leif och AnnCharlott.

Tid & Rum, boken om Freddblad
Landvetter Kulturhus

2015

Landvetter Kulturhus står färdigt! Byggnaden samlar bibliotek, kulturskola med lokaler för bland annat musik & dans, ateljé och verkstad och en stor hörsal. 

Kikås Insektshotell

2013

Fredblads miljö- och hållbarhets arbete tar sin början. Miljöpolicyn sätter riktningen för miljöarbetet och hur företaget ska bidra till och skapa hållbar arkitektur som främjar långsiktigt välbefinnande. Läs mer om vårt miljö- och hållbarhetsarbete.

2019

Nya riktningar kräver ny kompetens. Därför var det naturligt att anställa Petra Thedin med hennes breda kompetens och spetskunskap inom kontorslokaler och kulturhistoriska byggnader samt tegelexperten August Orrling och göra dem till delägare 2019.

Sedan dess har antalet skolor vi ritat ökat enormt! Inte bara runt Halmstad och Göteborg, nu dyker det även upp Fredbladskolor i västra Småland... Fortfarande nära oss, såklart!

Ledningen på Fredblad samlade

2021

Pandemi. Alla jobbar hemifrån. Med andra ord: Perfekt att passa på att flytta!

Halmstadskontoret till nya lokaler, Göteborgskontoret lika så! Äntligen öppnar vi kontor i Varberg också, där vi alltid haft mycket projekt!

Fredblad arkitekter firar 70 år!

ballong

Framtiden

Vår vision är att Fredblad arkitekter ska ha en plats i samhället som privatägt arkitektföretag med högt kvalitetssignum. Vi vill vara kundernas och våra anställdas förstahandsval. Genom att fortsätta arbeta långsiktigt med en naturlig generationsväxling så kommer Fredblad inte bara ha en intressant historia utan också en spännande framtid!

bottom of page